rechtsstaatpoort afbeelding2
Rechtsstaatpoort
Debat over staat van de Rechtsstaat
Rechtsstaatpoort met logos boven

Rechtsstaatpoort

Rechtsstaatpoort is een initiatief van de Politie, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak. De drie organisaties gaan tijdens de Rechtsstaatpoort in debat met Tweede Kamerleden over de vraag: Wat is de Rechtsstaat ons waard?

De afgelopen jaren heeft de gehele strafrechtketen te maken gehad met wisselend beleid en forse bezuinigingen. De Politie, het OM en de Raad voor de rechtspraak hebben meer moeten leveren met minder geld. De groeiende georganiseerde criminaliteit, de toenemende polarisatie en radicalisering, terrorisme en cybercrime hebben gezorgd voor meer werk en nieuwe vormen van criminaliteit. Dit zorgt voor hoge werkdruk en een oplopend aantal strafzaken die wachten op de inhoudelijke behandeling. Deze bezuinigingen worden hard gevoeld. Om aan te sluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en om de kwaliteit van opsporing, vervolging en berechting ook in de toekomst te garanderen, is stabiel meerjarig beleid en een robuuste bekostiging van de rechtsstaat nodig.

Op 21 juni 2021 van 17.00 tot 18.00 uur vond de eerste Rechtsstaatpoort plaats met als titel: Wat is de Rechtsstaat ons waard? Deze Rechtsstaatpoort is via deze livestreamlink terug te kijken of bekijk via deze link de compilatie.

Tijdens de Rechtsstaatpoort gingen Henk van Essen (Politie), Gerrit van der Burg (OM), Henk Naves (Raad voor de rechtspraak), John Jorritsma (burgemeester van Eindhoven), Johan Bac (Reclassering Nederland), Frans Knüppe (Nederlandse Orde van Advocaten) in debat met Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen (VVD), Hanneke van der Werf (D66), Gideon van Meijeren (FvD), Hilde Palland (CDA) en Michiel van Nispen (SP).

De debatten werden geleid door gespreksleider Kim Coppes. Het debat werd door Gala Veldhoen afgesloten met een reflectie. 

Contactgegevens

Meer informatie:
rechtsstaatpoort@om.nl t.a.v. Onika Pinkus.

Deze pagina delen:

Agenda