kranslegging 4mei
4 mei om 11:30 uur
Herdenking in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort.

Herdenkingsbijeenkomst 4 mei

Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Parlementaire Persvereniging, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de Buitenlandse Pers Vereniging in Nederland organiseren de jaarlijkse bijeenkomst ter nagedachtenis aan de tijdens de oorlog VOOR HET VRIJE WOORD gevallen journalisten, drukkers, zetters en koeriers van de ondergrondse pers. 

De herdenkingsbijeenkomst wordt elk jaar gehouden op 4 mei om 11:30 uur in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Aansluitend op de bijeenkomst worden bloemen gelegd bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.

In de geschiedenis van Nieuwspoort heeft het monument ter nagedachtenis aan de gevallen medewerkers van de ondergrondse pers tijdens de Tweede Wereldoorlog een terecht grote en opvallende plaats ingenomen.

‘Hoort
Het vrije woord
Bedreigd, versmoord
Brengt in de nood
Zijn vechters voort
Tot aan de dood’.

Dit korte indrukwekkende gedicht staat, in brons gegoten, op het door de Voorburgse beeldhouwer Rooijackers vervaardigde kunstwerk dat aan de gevel van Nieuwspoort is bevestigd. De tekst is van de eertijds zeer bekende schrijver, dichter, journalist en voorlichter Jan H. de Groot uit Arnhem, overleden in 1990.

Ieder jaar weer komen de Poorters op 4 mei samen om met elkaar de voor de vrijheid gevallen journalisten, drukkers, zetters en koeriers te gedenken. Tegenwoordig gebeurt dat ook met een open oog voor de collega’s die onder moeilijke omstandigheden hun werk moeten doen in landen waar het met de vrijheid van meningsuiting droevig is gesteld.

Sprekers

Gerelateerde pagina's

Deze pagina delen: