Debat: Europese belastingen - 'Wie gaat dat betalen?'

actualiteitendebat 28 juni 2021
Datum: Debat

Klimaatopwarming, de coronacrisis en de invloed van big tech: het zijn enkele van de uitdagingen die vragen om een Europese aanpak. Oplossingen op Europees niveau vereisen niet alleen wetgeving maar ook financiële middelen.

Hoe moeten ambitieuze antwoorden op deze uitdagingen betaald worden, en door wie? Een Europees belastingsysteem ligt al jarenlang op tafel als mogelijk middel om grensoverschrijdende problemen aan te pakken.

Zo kwam de Europese Commissie recent met plannen voor toekomstbestendige bedrijfsbelastingen waarbij onder meer brievenbusfirma's, die ook in Nederland welig tieren, kritisch bekeken worden worden. Toch komt Europese belastingheffing maar moeilijk van de grond en hebben lidstaten het moeilijk om nationale belastingregels te harmoniseren. Zijn Europese belastingen gewenst? Raakt dit aan de soevereiniteit van lidstaten? Wie moet er betalen, en waar gaan de opbrengsten heen?

Het panel voor het Actualiteitendebat bestaat uit hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek, die een inleiding gaf bij het debat, Volt-Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek, VVD-Eerste Kamerlid Pim van Ballekom en journalist Laurens Berentsen. Het debat werd gemodereerd door Marleen de Rooy.

Praktische informatie:
Datum: maandag 28 juni 2021
Tijd: 17.15 uur t/m 18.30 uur

Kijk de livestream terug via deze link.

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een samenwerking van het Montesquieu InstituutNieuwspoortProDemos en Filmhuis Den Haag.

Deze pagina delen:

Verwante pagina's